SiG's henvendelse til Geodatastyrelsen 10. november 2019:
På digitale søkort - for eksempel "Krak til søs" - over Guldborg Sund angives lave dybder (1,3 m) vest for Hasselø, WGS84 54.44.40.6N - 11.52.15.4E.
Lokale sejlere oplyser, at der er mindst 2,1 meter vand i hele sejlrenden syd for Frederik IX's Bro i Nykøbing F. Søgræs kan påvirke ekkoloddet.
I kort 163 fra 2014 svarer kortet over det sydlige løb til sejlernes erfaringer og målinger.
Hvad er årsagen til, at søkortet er ændret siden 2014?
Udskift af artikel i
Lolland-Falsters Folketidende 13. oktober 2014 samt scannet udsnit af søkort 163 fra 2014 vedhæftes.
Geodatastyrelsens svar, 28. november 2019:
For at Søkortkontoret i Geodatastyrelsen kan give dig et fyldestgørende svar, må vi først foretage en grundig undersøgelse af tidligere sager og søopmålinger. Det er muligvis også nødvendigt, at vi kontakter de øvrige maritime myndigheder (Søfartsstyrelsen og Kystdirektoratet) for at høre til deres erindringer om hændelsesforløbet tilbage i 2014.
Vi foretager gerne disse undersøgelser, men vi håber på din forståelse af, at det kan tage lidt tid, før du modtager et fyldestgørende svar.
Geodatastyrelsen i telefonen 16. juni 2020:
Jes Carstens, funktionsleder i Geodatastyrelsen oplyste følgende i dag vedrørende SIGs henvendelse om fejl i elektroniske søkortet over Guldborg Sunds sydlige del.
At der har været arbejdet på sagen siden 1999, efter en række henvendelser gennem årene.
Jes Carstens ville på styrelsens vegne give en stor undskyldning for en alt for dårlig kommunikation og tilføjede, at man fra styrelsens “lagde sig fladt ned” i forhold til dårlig behandling af os interessenter og sagen som helhed.
Derfor vil vi i SIG blive inviteret til et informationsmøde i Korsør snarest muligt.
På dette møde vil repræsentanter fra
Geodatastyrelsen.
Søfartsstyrelsen.
Kystinspektoratet.
være tilstede og give information samt være klar til spørgsmål fra os.
Status i sagen aktuelt:
Den seneste opmåling i januar 2020 og tidligere opmålinger er gennemgået. Her viser det sig, at der er et behov for:
Søkortrettelse.
Nye placeringer af mærkerne.
Den sten, som ligger “midt i renden” er der stadig, men afmærkningen er rettet i forhold til stenen, og den ligger nu “på den rigtige side” af afmærkningen.
I sejlklubberne ser vi frem til en søkortrettelse og et nyt søkort, som ifølge Jes Carstens vil komme i løbet af sensommeren i år. Dette for at man kan leve op til de forpligtelser man har i forhold til Guldborg Sund som nationalt gennemsejlingsfarvand.
Koordinator Per Thomsen.